1

Ținută lejeră, ținută elegantă, aproape orice fel de ținută are în ultimele luni un accesoriu principal – chokerul. Pe stradă, în parc, în baruri și restaurante, la evenimente, la emisiuni TV poți observa cum domină tipul de colier la baza gâtului.

Un tip de colier care evidențiază liniile armonioase ale gâtului, care pare să fi fost descoperit în anul 2016 de toată lumea, deși a fost purtat în numeroase decenii de femei din diverse clase sociale, fiind popular chiar și după anii ’90.

Înțeleg faptul că moda aduce piesele vestimentare ale momentului, chiar dacă includ anumite elemente reinterpretate, adaptate contextului social în care ne aflăm. Apreciez moda fără dar și poate, însă, mai înțeleg și faptul că moda reprezintă o sursă de inspirație, pe care trebuie să o folosim înțelept. Iar, atunci când procesul de creație al fiecăreia dintre noi începe să fie diminuat, iar aportul personal lipsește cu desăvârșire, nu mi se mai pare la fel de înțelept.

Niciodată nu am înțeles de ce ne dorim să fim la fel, și nu diferiți. De ce tânjim după stilul vestimentar al celor din jur și nu luăm elementele pe care le apreciem în stilul vestimentar al persoanei respective și să ni le adaptăm stilului nostru personal. Un stil personal, care să fie potrivit personalității noastre, după cum îi și spune: personal. Iar dacă răspunsul e “personalitățile noastre sunt la fel”, crede-mă că sunt cel mult asemănătoare, iar în cazul acesta, vreau să văd ce vă diferențiază. Și din punctul meu de vedere ar trebui să își dorească toată lumea, chiar dacă în ultima perioada toată discuția despre a fi diferit a început să devină un clișeu, însă despre asta o să vorbim altă dată.

Sunt sigură că nimeni nu a uitat că are în colecția de bijuterii un colier din perle, ușor lejer, nu neapărat fix la baza gâtului, fie un colier masiv care să acopere pieptul sau un lănțisor alungit care să coboare ușor spre decolteu. Fiecare accesoriu are frumusețea lui, iar uneori uităm care este aceea. Iar atunci când ne amintim, îl exploatăm la orice ținută și în orice context.

Este adevărat că ne deosebim prin anumite piese vestimentare sau accesorii cheie care ne reprezintă, și care la un moment dat devin semnătura stilului nostru. De-a lungul timpului, personaje remarcante au fost astfel de exemple, lăsând în urmă little black dress, rujul roșu, ochelarii supradimensionați și multe altele. Și-au găsit acel ceva care să le reprezinte, după care era ușor să fie recunoscute. Ceea ce motivează într-o oarecare măsură și recurența acelor simboluri folosite. Dar, în cazul de față, mă îndoiesc că chokerul este semnătura stilului personal al fiecăreia dintre purtătoare.