DT
Foto: Dragoș Toader

În anul 2016 aproape toată lumea vrea să fie în pas cu moda și, prin urmare, caută hainele care sunt în tendințe pentru a crea ținuta perfectă. Ce înseamnă ținuta perfectă în zilele noastre? O putem vedea cu ușurință pe manechinele magazinelor care aduc colecții din ce în ce mai asemănătoare, accesorizate cu aceleași bijuterii, care par uneori trase la indigo, dacă nu ai ști că poartă altă etichetă.

Iar succesul ținutelor e vizibil prin cumpărarea și purtarea fix a hainelor văzute, în aceleași combinații, din cap până în picioare. Preferințele vestimentare și stilul fiecărei persoane îi aparțin în totalitate, sau ar trebui să îi aparțină în totalitate.

Nu este nimic corect sau greșit în a cumpăra ceea ce vezi în vitrină, dacă stilul respectiv te definește și ți se potrivește mănușă. Problema e că sunt situații numeroase în care nu te identifici cu stilul respectiv și te complaci într-o ținută în care nu te simți confortabil. Fie de dragul modei, fie din cauza faptului că doar asta găsești în magazine. Iar, pe de altă parte, există situațiile în care îți place mult ceea ce porți, însă te simți inconfortabil văzând în jur persoane îmbrăcate la fel ca tine.

În ambele situații, motivele principale sunt două la număr:

  1. nu ieși din zona ta de confort pentru a crea combinații personalizate;
  2. nu ieși din zona de confort pentru a căuta piese vestimentare și accesorii în afara magazinelor pe care le găsești la îndemână.

În primul caz propria creativitate e cel mai bun ajutor.  Poate ai găsit o rochie simplă, a cărei croială te avantajează, însă ți-ar plăcea să aibă câteva detalii care să o scoată din anonimat. Iar atunci, ai șansa de a te juca destul de mult cu materialul. Fie că alegi să coși anumite accesorii pe rochie (perluțe, flori din fetru, o fundă sau orice alte detalii), fie că adaugi o broşă, o eșarfă în jurul taliei sau că porți deasupra o vestă din piele cu accente rock. Ideea e simplă, o știm probabil cu toții, să ne folosim de creativitate. Doar că trebuie să îți și faci curaj să-ți pui în aplicare propriile idei. Pierdem din vedere faptul că putem să ajustăm ușor hainele (noi sau cu ajutorul celor care se pricep), să le reinventăm și să transformăm  rutina purtării acelorași haine în fiecare zi într-un proces creativ. Bineînțeles, dacă te interesează cât de puțin vestimentația și ai o inclinație către latura creativă. Altfel, ai dreptul să arunci pe tine orice pereche de pantaloni și un tricou. Aici e decizia fiecăruia să facă așa cum se simte bine.

În al doilea caz mi se pare ca e mai mult vorba despre timp. Timp pe care să ți-l aloci pentru a găsi magazine noi, târguri, în cazul în care îți plac hainele sau accesoriile vintage, fie diverse buticuri cu produse realizate manual. Este adevărat că de multe ori trebuie să ai răbdare să cauți, fiindcă nu toată marfa e atrăgătoare, iar comorile sunt destul de greu de găsit (spre exemplu în second hand-uri). Dacă, într-adevăr, nu ești cel mai mare fan al căutărilor, să nu uităm că există posibilitatea de a  crea o ținută la comandă, care să fie croită fix pe măsurile tale. Aș putea garanta că vi s-a întâmplat măcar o dată ca pantalonii pe care i-ați probat în magazin să fie prea mari în talie și prea fixi pe picior. Sau invers. În plus, avem atât de mulți designeri talentați care fac o treabă excelentă și pe care, din păcate, nu îi valorificăm suficient.

Îmi pare rău că din ce în ce mai puțin aud spunându-se că este important să ai stil, iar discuțiile se concentrează în jurul ideii de a fi la modă. Oricât de mult aș aprecia piesele vestimentare noi, nu pot să nu văd frumusețea celor vechi. Iar, oricât de mult aș aprecia piesele vestimentare, nu pot să nu văd faptul că cel mai mult contează dacă știi să le porți. Acest “știi să le porți” care pornește din asumare. Asumarea unei personalități pe care o cunoști extrem de bine, și care inevitabil se exteriorizează în înfățișare.

De multe ori nu este vorba despre ce porți, fiindcă încrederea în propriul stil bate valoarea obiectului. M-am bucurat să cunosc persoane cu o eleganță extraordinară, cu ținute impecabile care păreau să valoreze cât o avere, dar care costau infim.

Ne este greu să credem că a fi noi înșine ne face să ne simțim mai confortabil, să arătăm mai bine și să ne coste mai puțin. Chiar și așa, sper ca exemplele pozitive pe care le avem să ne inspire și să ne dea curajul să găsim acel “ceva” al nostru, care ne face să fim mai frumoși. Din toate punctele de vedere.