Începând cu primul Război Mondial, moda și-a schimbat direcția către un stil mai practic, simplist, dar care a rămas mereu elegant. Încep să apară tunsorile garçon; buzunarele mari, în care să încapă cât mai multe obiecte, devin aproape nelipsite, iar pantalonii sunt purtați acum și fără a fi impuși ca uniforme de lucru. Așadar, moda se îmbină din ce în ce mai mult cu utilitatea.

Haine comode, cu piese ușor de îmbrăcat

De la rochiile ample și lungi, corsetele cu structuri rigide, care să contureze talia feminină și pălăriile somptuoase, ținutele au devenit mai lejere, iar stilul vestimentar unul mult mai relaxat. Rolurile femeilor începeau să se schimbe în societate, întrucât treptat acestea preiau din job-urile bărbaților, ceea ce se reflectă și în modul în care se îmbracă. Fustele și rochiile devin mai scurte, se poartă pălării cu boruri mici, iar pantalonii încep să devină un etalon în materie de modă, astfel că în anul 1939, pentru prima dată, revista Vogue promova imaginea femeii îmbrăcate în pantaloni și chiar încuraja purtarea lor.


Poșete încăpătoare și pantofi cu toc

Poșetele devin mai mari, din același motiv de siguranță – femeile se asigurau că pot căra cât mai multe lucruri în cazul unui pericol iminent. Materialele sunt din ce în ce mai puțin accesibile, fie pentru că erau greu de importat, fie pentru că se impunea o economie a resurselor, care putea fi folosite pe front. Este cunoscut faptul că pantofii și poșetele erau confecționate din lemn și îmbrăcate de obicei în pânză, fiind adesea asortate cu îmbrăcămintea sau chiar acoperite cu același material. În anii ’20 erau la modă stilurile de pantofi Mary Jane, Oxford, T-bar (cu baretă în formă de “T”) și Pumps (sau Court Shoes, fără baretă). Modelele nu aveau un toc foarte înalt, ceea ce le oferea stabilitate și confort, iar forma, adesea pătrățoasă, era un alt punct în favoarea lejerității.

De la corset la sutien

Deși talia bine conturată rămâne în vogă, corsetele încep să fie înlăturate din două motive majore. Primul era de natură economică și îl reprezenta materialul utilizat pentru realizarea corsetelor, oțelul fiind de mare folos în perioada Primului Război Mondial, ceea ce în SUA a determinat și crearea unei puternice campanii în care femeile erau încurajate să renunțe la corsete, pentru a-și ajuta bărbații să câștige marea luptă. Al doilea motiv a fost reprezentat de noile sarcini pe care femeile le aveau, muncind în fabrici sau făcând parte din armată, ceea ce necesita o bună mobilitate, împiedicată de purtarea corsetelor incomode. Piesele rigide împiedicau o respirație corectă, așa că în unele situații femeile ajungeau să aibă simptome de greață sau chiar să leșine. Așadar, ușor se face trecerea la sutienele moderne, introduse de Mary Phelps Jacob (cunoscută și sub numele de Caresse Crosby), care erau confecționate dintr-un material moale și mult mai confortabil.

Pudră, mascara, eyeliner și ruj

Pe front regulile erau stricte atunci când venea vorba de cosmetice și bijuterii (erau interzise), însă moda stradală îmbina cu succes eyeliner-ul, mascara, pudra și rujul. Este adevărat că eleganța încă se păstra, însă într-un stil mult mai simplist, fără accesorii extravagante, iar culorile erau destul de sobre. Interesant era, însă, că bijuteriile și parfumurile care erau primite de la iubiții de pe front erau bine văzute și mult mai acceptate de societate în perioada războiului, ca un soi de mândrie pentru cele care le primeau de la iubiții curajosi, aflați pe câmpul de luptă.

Multe stiluri noi au fost integrate, încep să apară influențe orientale, iar, în special, elementele de inspirație militară (jachetele cu epoleți și accesoriile specifice uniformelor militare), fiind și perioada în care este introdus trench coat-ul – o piesă vestimentară care s-a făcut remarcată multe decenii, care se bucură de apreciere și în prezent.

Dincolo de modă, cel mai dorit lucru era de a fi îngrijit și curat. Iar, bineînțeles, sănătos. Lipsa resurselor și a serviciilor impunea reciclarea hainelor, iar acestea necesitau să fie cât mai ușor de folosit pentru a-ți asigura propria siguranță, într-o societate instabilă, amenințată de pericole în fiecare zi. Așadar, stilul vestimentar feminin s-a apropiat cumva de cel masculin, mai clasic și practic, conducând pe de altă parte și la cunoscuta modă androgină.