Dacă ne uităm la traseul istoric al hainelor în ultimii 200 de ani, moda s-a desprins ușor de rochiile ample, încorsetate și s-a îndreptat către ținute mai lejere, care să încorporeze treptat pantalonii, până la includerea acestora ca piesă independentă.

Crinolinele, corsetele, lenjeria de corp încărcată, jupele și materialele grele, pline de pietre și broderii uneori, cu greu lasă loc pentru o îmbrăcăminte mai lejeră. Știm că sunt apreciate siluetele clepsidră, cu o talie foarte bine accentuată, iar acest ideal de frumusețe reușește să domine multe secole.

Mișcarea feministă, ajutată pe alocuri și de situația politică și economică (mai ales din timpul războiului), a făcut trecerea către bloomers, un tip de pantalon care începea să devină popular și datorită ideii că frumusețea nu înseamnă doar să arăți bine, ci să te simți confortabil. Mai târziu, moda franceză aduce în prim-plan și pantalonii harem, tot într-un stil elegant cu pălării și accesorii încă extravagante, dar în ținute mult mai relaxate.

Odată cu cele două războaie mondiale forța de muncă este suplimentată iar uniformele de damă din fabrici folosesc pantalonii, mai ales din motive de siguranță, care să nu reprezinte un pericol, față de rochiile cu materiale ample, care puteau fi agățate sau prinse în diverse ustensile sau mașinării.

În anii ’70 vorbim deja de moda jeans, care devenise deja o ținută casual, purtată zi de zi. Deși creați inițial de Levi Strauss & Co., drept uniformă pentru mineri, jeanșii prind avânt și se consolidează ca un obiect vestimentar de bază în garderobă. În prezent, traseul vestimentar pare să se întoarcă, la fel ca într-o buclă, la rochiile care au consacrat ținutele feminine. Mult mai aerisite, vaporoase, confortabile și variate, care să pună în valoare stiluri diferite, în funcție de siluetă, personalitate sau activitate.

Mai ușor de purtat și mai versatile, ca să poată fi integrate în diverse ținute pe parcursul unei zile și să facă față vitezei unor timpuri în care timpul pare mult mai scurt. Să sperăm că rochiile vor reuși să se mențină mereu în atenție și în garderobă. Pentru eleganță și frumusețe, în abordările pe care le preferă fiecare.