Săptămâna trecută am acceptat invitația de a merge la o primă ședință de terapie. Deși am vrut să merg de ceva timp, niciodată nu am mers mai departe de această intenție, din diverse motive. Ba chiar am amânat câteva zile și acum, la primirea invitației. Și, uite cum, una dintre întrebările pe care le-am primit în cadrul ședinței a fost chiar motivul acestei amânări. Am povestit multe lucruri, am constatat și mai multe, iar această întâlnire a fost mai plăcută și utilă decât m-aș fi așteptat vreodată. O întâlnire care s-a desfășurat relaxat, ca o discuție la cafea.

Nu voi intra în detalii personale, vreau doar să vă spun cinci lucruri care mie mi s-au părut importante și care pe mine m-au ajutat să înțeleg mult mai bine ce presupune o ședință de terapie. Pe scurt, cinci lucruri bine de știut:

 1. Terapeutul nu îți rezolvă problemele

  Mi se pare cea mai importantă idee pe care toată lumea ar trebui să o aibă despre terapie. Este adevărat că aici îți poți rezolva problemele, dar tu ești singurul care poate face asta, cu ajutorul discuțiilor pe care le ai în cadrul ședințelor. În schimb, te poate ajuta să privești lucrurile diferit și să descoperi lucruri importante despre tine care să te ajute în diferite situații.

 2. Primești întrebări și pui întrebări

  Un alt lucru relevant este că în cadrul ședinței comunicarea este clar bidirecțională. În niciun caz nu mergi și vorbești doar tu, iar terapeutul doar te ascultă sau invers. Eu sunt omul întrebărilor, așa că m-am bucurat enorm că am primit întrebări, dar, în aceeași măsură, am și putut adresa multe întrebări.

 3. Relația cu terapeutul

  Încă de la început afli că relația cu terapeutul este esențială. Că trebuie să se creeze acea conexiune care să te facă să te simți confortabil, să poți vorbi deschis și să simți că rezonezi cu persoana din fața ta. Dacă înainte să merg la o primă ședință, nu i-aș fi dat o atât de mare importanță, acum mi-am dat seama că pe măsură ce găsești mai multe lucruri cu care te identifici, cu atât legătura este mai strânsă și te simți mai confortabil să mergi în acel loc și să discuți cu persoana respectivă. Iar aici se face legătura și cu întrebările despre care vorbeam mai sus, faptul că la început, la fel cum primești diverse întrebări pentru a afla mai multe lucruri despre tine, poți întreba, la rândul tău diverse lucruri pentru a cunoaște terapeutul.

 4. Consecvența

  Odată ce ai ajuns la terapie și îți dorești să afli anumite lucruri despre tine sau să rezolvi anumite situații, trebuie să iei în serios această decizie și să mergi constant la întâlnirile stabilite. E un principiu simplu: efortul, dorința și implicarea ta sunt cele mai importante pentru a înțelege situațiile cu care te confrunți.

 5. Motivele pentru care mergi la terapie

  Nu știu dacă e valabil și pentru alte persoane, dar o perioadă am avut impresia că terapia este locul în care mergi pentru a discuta anumite situații concrete. Spre exemplu, până acum nu aș fi crezut că este locul potrivit și pentru dezvoltarea personală. Că poți merge să discuți despre atât de multe subiecte, inclusiv să te cunoști mai bine.

Acestea sunt câteva idei (și o experiență productivă) cu care am rămas după ședința de terapie. Dar, oricât de obiectivă aș vrea să fiu, tot mai bine vă veți convinge dacă mergeți și experimentați voi înșivă tot ce am am povestit mai sus. Așadar, am pentru voi o invitație la Clinca Oana Nicolau pentru cel/cea care își dorește să afle cum decurge o ședință de terapie. Scrieți-mi în comentarii că vă doriți să mergeți și eu voi alege norocosul prin random.org vineri, la ora 15:00.

UPDATE: Se pare că random.org a fost mai generos cu numărul 1. Așadar, invitația va merge la primul comentariu: Sandra. Sper să îți fie de mare folos! 🙂

P.S. Nu uitați să vă lăsați adresa de mail pentru a primi invitația, în cazul în care ați câștigat.