Foto: www.unsplash.com 

Subiectul vintage a devenit frecvent în poveștile mele din ultima perioadă. Asta pentru că mă fascinează și istoria din spatele bijuteriilor, vechimea lor, generațiile prin care au trecut, zona culturală din care provin sau persoanele care le-au purtat și experiențele pe care le-au avut purtându-le.  Așa am ajuns să colecționez bijuterii vintage, iar de ceva vreme sunt cam singurele pe care le cumpăr. Pe lângă istoria lor fascinantă, conturează altfel ținutele și le îndepărtează de toată zona de consumerism, de care aș vrea uneori să mă izolez.

Sunt modele inspirate, piese din colecții vechi de zeci de ani, care în multe cazuri devin unicate sau aparțin unor persoane aflate în colțuri difertie ale lumii. Iar adesea, adevărate chilipiruri pentru o colecție de bijuterii. Iar toate astea le fac să fie minunate.

Prețuri 

Prețurile diferă în funcție de mai multe variabile. Dacă sunt piese de designer sau nu, dacă au atestată autenticitatea (cu certificat sau de specialiști). Locul din care sunt cumpărate este extrem de important. Într-o ordine descrescătoare a categoriilor de preț ar fi: magazinele online, târgurile și magazinele second hand.

Online am găsit cele mai mari prețuri la produsele pe care le-am căutat, cel puțin eu, până acum.  În târguri bijuteriile și accesoriile mi s-au părut mult mai ieftine. Și nu doar mi s-au părut, cât mi s-a și confirmat în ultima vacanță în care am găsit un astfel de târg în Croația. Acolo am întâlnit o tipă foarte drăguță care avea la vânzare o colecție superbă de bijuterii, din care nu știai ce să alegi mai repede. Ceea ce m-a făcut să mă hotărăsc destul de greu ce să iau și la ce să renunț. Așa că am apucat să povestim în timpul în care tot probam și încercam să nu plec cu tot ceea ce avea expus. Povestea că prețurile pe care le are în târg sunt mult mai mici decât ce se vinde online, iar ca să verific mi-a spus să caut pe Ebay o pereche de cercei de care mă îndrăgostisem instant când am ajuns. Avea dreptate, și mi-a părut rău când am auzit că la târgul respectiv nu aveau voie să aducă genți sau haine, pentru că aș fi renunțat la toate magazinele fancy pentru ele. Iar pentru mine căutatea târgurilor a devenit una dintre aventurile preferate din vacanțe.

Când vine vorba de magazinele second, acolo sunt adevăratele chilipiruri, nu încape discuție. Pe testate. Nu vă puteți imagina câte comori pot ascunde, dacă ai răbdare să le descoperi. Iar la noi sunt câteva care merită răscolite. Ștefan cel Mare, Colentina, Obor, Muncii, Gorjului, Lujerului și Tineretului sunt zonele în care am găsit cele mai multe.

Site-uri românești: 

www.vintagelady.ro 

Vintage Lady este site-ul de unde mi-am comandat the one and only pair of earrings. Pentru care aș putea să renunț la toate și să rămân doar cu una singură. Așa că rămâne cumva un site de suflet, pe care îl verific la ceva timp să văd dacă nu cumva o să mă bucur și de alte bijuterii la fel de frumoase.  Stau foarte bine la capitolele stocuri și modele, iar comanda a fost procesată foarte repede și livrată în două zile. Prețurile sunt bune, chiar excelente aș spune, față de alte site-uri de la noi cu care am comparat produsele.

www.vintagebazar.ro

Vintage Bazar este a doua opțiune pentru site-urile de la noi, în ceea ce privește bijuteriile. Aici am observat că stocurile se epuizează mult mai repede, mai ales dacă e vorba despre bijuteriile semnate de designer. Însă, dacă sunteți pe fază atunci când aduc produse noi, veți găsi lucruri extrem de faine.

Site-uri internaționale, cu livrare în România:

Dacă pe site-urile de la noi caut cel mai multe bijuterii, pe cele internaționale mă uit către o altă categorie de accesorii.  Eșarfe, pălării, curele, de cele mai multe ori, sau chiar rochii.

www.vestiairecollective.com 

Despre cei de la Vestiaire Collective am mai scris într-un articol anterior, legat de international online shopping. Platforma are o gamă mare de produse, iar plusul cel mai mare este că au specialiști care verifică autenticitatea pieselor de designer.  Pe lângă faptul că poți o găsi o mulțime de lucruri interesante, vintage, retro și chiar antichități, poți alege să și vinzi prin intermediul platformei, dacă deții astfel de produse. Dar vă las să citiți mai multe în tihnă, în articolul de aici.

www.etsy.com

Etsy e un site de care am tot auzit în ultima perioadă, iar întâmplarea (sau nu) face că sunt lucruri bune. Dacă nu ar fi fost partea de vintage care să-mi atragă atenția, nu știu dacă m-ar fi interesat foarte mult o achiziție de pe site. Dar mă bucur că au integrat și partea asta pentru iubitorii de vechituri, ca mine. Produsele au preț fix, la care se adaugă taxa de shipping, în funcție de țara în care este livrată.  Iar dacă cel care vinde este într-o țară vecină sau apropiată, atunci norocul este și mai mare ca livrarea să se facă rapid. Încă nu am comandat nimic, dar am o listă de favorite pe care intenționez să o transform în comandă în perioada următoare. În cazul în care vă interesează să vindeți anumite produse, la fel ca la Vestiaire Collective, puteți lista produsele și pe Etsy (mai multe detalii găsiți aici).

Top piese clasice din colecția de bijuterii

  • Cercei
  • Eșarfe
  • Curele
  • Broșe

Dacă la cele de mai sus aș putea alege uneori și cu ochii închiși, la alte accesorii lucrurile se complică puțin. Iar în categoria asta intră de obicei gențile, mănușile, umbrelele sau ceasurile.

Gențile trecute peste câteva decenii bune păstrează de cele mai multe ori și un miros neplăcut, pe lângă detaliile minunate ale feroneriei sau ale broderiei. Mănușile, în general din mătase sau materiale fine, sunt agățate sau au adesea pete sau diverse urme de uzură, umbrelele pot să aibă elemente lipsă sau să nu fie perfect funcționale, iar ceasurile au cadranul sau brățara uzate.

Însă nu înseamnă că nu trebuie căutate, fiindcă cele care sunt încă păstrate într-o stare excelentă merită tot efortul.